cun lar

cun lar

Sunday, July 18, 2010

maklumat mengenai badminton
1.0 SEJARAH DAN PEMBANGUNAN BADMINTON


Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring.
Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitifL perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.
Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam; sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. Di Jepun, sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore and shuttlecock, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an, yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. Isaac Spratt, penjual anak patung London, menerbitkan sebuah risalah iaitu, "Badminton Battledore - a new game" pada 1860, tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan.
Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House, Gloucestershire, yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Pada waktu itu, sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton," dan, nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton.Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887.[3] Pada 1893, Badminton Association of England diterbitkan1
3.0 KEMAHIRAN ASAS BADMINTON


Terdapat dua cara memegang raket.

Pegangan hadapan

Pegangan kilas3.1 Pukulan ServisServis Rendah

Servis Flik

Servis Tinggi

Pukulan Hadapan

Pukulan Kilas

Pukulan Lob

Pukulan Smesy


3.2 Servis RendahBerdiri sisi, sebelah kaki di hadapan.

Ayun raket ke belakang.

Siku bengkok hampir ke badan.

Tangan kiri pegang bulu tangkis.

Lepaskan bulu tangkis.

Ayun raket pantas ke hadapan.

Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri.

Pandang ke sasaran.

Ikut lajak.


3.3 Servis Flik.Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri.

Penerbangan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan.3.4 Servis Tinggi

Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan.

Ayun raket tinggi ke belakang.

Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka.

Lepaskan bulu tangkis.

Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan.

Pandang bulu tangkis.

Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri dengan ayunan pantas.

Ikut lajak.


3.5 Pukulan HadapanPandang bulu tangkis.

Ayun raket ke belakang.

Sebelah tangan lagi diluruskan.

Ayun raket dengan tangan lurus.

Pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tertinggi.

Ikut lajak

.
3.6 Pukulan KilasPandang bulu tangkis.

Kaki kanan menyilang ke kiri.

Kilas raket separas bahu.

Pukul bulu tangkis.

Ikut lajak.


3.7 Pukulan Lob


Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakanggelanggang.3.8 Pukulan SmesyPukulan smesy boleh digunakan ketika bulu tangkis berada tinggi di udara. Iadigunakan untuk menamatkanral l y atau mencipta ruang. Sasarannya ialah ke ruangkosong gelanggang lawan.

Pandang bulu tangkis.

Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan.

Ayun raket ke belakang dengan siku bengkok.

Sebelah tangan lagi lurus ke atas.

Ayun raket ke hadapan dengan lengan lurus.

Pukul bulu tangkis pantas.

Ikut lajak

No comments:

Post a Comment